Fyldninger
Man opdager ofte ikke selv, at man har huller i tænderne. Vi anbefaler derfor til vores patienter, at de regelmæssigt går til et eftersyn hos en af vores tandlæger eller tandplejer
Man opdager ofte ikke selv, at man har huller i tænderne. Vi anbefaler derfor til vores patienter, at de regelmæssigt går til et eftersyn hos en af vores tandlæger eller tandplejer
Mundhygiejne og kost har stor betydning i forbindelse med udvikling af huller i tænderne. Dette skyldes, at sukker og kulhydrater fra føde- og drikkevarer får lov at sidde og nedbryde tanden. Tandens øverste lag består af emalje, som er det første lag, som bakterierne spiser sig igennem. Hvis bakterierne når at spise sig ind til det andet lag, dentinen, vil der komme et synligt hul i tanden. Dette bør man få behandlet med en fyldning hos tandlægen, da man derved forhindrer videreudvikling af hullet. Ved at lade tanden stå ubehandlet er der risiko for, at hullet med tiden bliver så dybt, at man i stedet for en fyldning må behandle med en rodbehandling.
Engang brugte man ofte sølvamalgam som fyldningsmaterialer, men i dag bruger man primært plastmaterialer. Udviklingen af plastmaterialers egenskaber har gjort dem velegnet til at blive brugt i hele mundhulen, og de har desuden bedre kosmetiske egenskaber.
Kort fortalt bliver plast limet fast til tanden, så fyldningen ikke falder ud. Mange huller kan behandles med plast, men afhængig af hullets omfang, kan det nogle gange medføre, at man må behandle tanden med et porcelæns- eller guldindlæg. Dette kan være i tilfælde, hvor hullet er så stort, at tanden bliver svækket ved at lave en plastfyldning. Mens plastfyldninger bliver lavet på klinikken, bliver indlæggene fremstillet hos teknikeren. Disse bliver ligeledes limet fast til tanden efterfølgende.
Hvis man oplever, at man tit og ofte får mange huller i tænderne, må man overveje, hvad dette kan skyldes. Dette kan udover mundhygiejne og kost blandt andet også skyldes forbrug af bestemt medicin. Normalt kan huller forebygges ved at børste tænder ofte, grundigt og korrekt, bruge tandtråd og ikke mindst ved at gå til et eftersyn hos en tandlæge eller tandplejer mindst 1-2 gange årligt. På denne måde forebygger vi, at du ikke skal bruge dyre domme på at få behandlet dine huller, men også at hullerne ikke forårsager smerte. Dette kan være tilfældet, når man blandt andet spiser noget meget sødt eller koldt. Selvom plast kan erstatte den oprindelige tandsubstans, vil tanden være mere svækket, end hvis den var sund og rask. Vi vil derfor meget hellere hjælpe dig med at forebygge huller, end behandle dem med fyldninger eller indlæg!